A gluténérzékenység nem étkezési hóbort!

A gluténérzékenység nem étkezési hóbort!

Komoly tünetek, még komolyabb következmények várhatók, ha egy arra érzékeny ember glutént tartalmazó ételt vagy italt fogyaszt. Magyarországon az emberek egy százaléka autoimmun eredetű cöliákiában (köznyelvűen fogalmazva lisztérzékenységben) szenved, ezzel szemben a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás a magyarok 7-12 százalékára jellemző! Ahhoz képest, hogy milyen sokakat érint – megközelítőleg minden tízedik embert – nagyon keveset tudni az eredetéről, még nagyobb hiátus uralkodik az emberek általános ismereteit illetően. Itt az idő, öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység: mi mit jelent?

Az egyszerűtől a bonyolult felé: egy-két évtizede a lisztérzékenység szó volt a köztudatban, amely annyit jelentett a laikusok számára, hogy a gabona-eredtű vagy gabonát tartalmazó (elsősorban búza) ételeket nem fogyaszthatták az arra érzékeny emberek. Az utóbbi öt évben a tudatos étkezési kultúra fejlődésével a gluténérzékenység szó használata terjedt el, amely sokkal pontosabban jelzi a jelenség súlyát, mint búza-mentességet sugalló szinonimája. Valamennyi glutént tartalmazó étel veszélyt jelent az érzékeny fogyasztóra, amely a modern gyártási technológiák mellett nagy kihívás elé állítja az embereket. A gyártók ugyanis előszeretettel használják a glutént élelmiszer adalékanyagokba (pl. stabilizátorok, sűrítőanyagok), por alapú ételekbe és italokba (pl. levespor, mártások, instant kávé vagy kakaópor) és italokba (az olyan nyilvánvalókon túl, mint a sör, előforulhat rizstejben, szójaitalban, szójaszószban is) stb.

A gluténérzékenység orvosi neve a cöliákia, amelyet eredete alapján határoznak meg: a cöliáka az autoimmun betegségek nyomán kialakult gluténérzékenység, amely nem gyógyítható, nem múlik el. Ezzel szemben a nem cöliákiás gluténérzékenység egy változatos okokból kialakuló ideiglenes állapot, amelyet diétával és helyes életmóddal le lehet küzdeni.

A tested időben jelez, ha bajod van a gluténnal!

Először is emésztési, tápanyag-felszívódási zavarok jelentkeznek, ha valaki gluténérzékeny. Megy a hasa, nehezebben tudja hasznosítani a bevitt vitaminokat, ez könnyen kimutatható a bőr minőségének romlását látva. Emellett ugyanannyi étel fogyasztásával fogyás megy végbe, mert a szervezet nem tudja rendesen felszívni a bevitt ételt és italt. Gyakoriak az ödémás panaszok is a gluténérzékenyeknél: a megfelelő emésztési folyamatokra képtelen szervezet visszatartja a bevitt folyadékokat.

Könnyen belátható, hogy számos kellemetlenséget okozhat a rá érzékenyeknek a glutén – ahogyan az is, hogy elkerüljék annak fogyasztását. Szerencsére azonban egyre több olyan étel és ital készül, amely lehetővé teszi, hogy a cöliákiával együttélők is maradéktalanul élvezzék az életet – például a Gála, amellyel még a sörpartikból sem kell kimaradniuk! 🙂

Tag-ek: Gála sör

Elmúlt 18 éves?

A galamuvek.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk..

Nem