Interjú Tudlik Balázzsal, a Gála megalkotójával

Interjú Tudlik Balázzsal, a Gála megalkotójával

Mi köze a Gála névnek a focihoz? És milyen a tipikus Gála-sörivó, ha létezik ilyen egyáltalán? Az alkotó, Tudlik Balázs elmesélte nekünk, hogy lett hobbiból szenvedély a sörfőzés, miért fontos számára a gluténmentesség, és az is, szerinte miért elengedhetetlen, hogy a Gála egy jó célt képviseljen.

Mikor döntötted el, hogy sört fogsz készíteni? Sok évig gondolkodtál rajta, vagy egyszer csak ilyen lábbal keltél fel?

Mindig is szerettem volna egy saját kocsmát, nem gondoltam volna, hogy sör lesz belőle. Először, úgy tíz éve csak azért főztem sört, mert imádom és érdekesnek tűnt a dolog. Aztán amikor először főztem iható sört, elkapott a gépszíj: végre találtam valamit, amit szenvedéllyel tudok csinálni. Szóval inkább egy folyamat volt, nem egyik napról a másikra történt.

Hogy jön össze a gála és a sör? A sörözésről nem a puccos rendezvények jutnak az eszünkbe…

A Gála egy szófordulat, ami elterjedt a barátaim között. Ők eléggé szeretik a focit és rászoktak a „gálázás” kifejezés használatára, ami nagyjából azt jelenti, hogy fantasztikusan teljesíteni. Amikor megkóstolták az első sörömet, ami tényleg jól sikerült, az volt a véleményük, hogy „Ez gála!” Vagyis k**vajó.

Fontos jellemzője a Gálának, hogy gluténmentes. Ez miért volt szempont, amikor megalkottátok?

Az egyik barátom glutén allergiás, ezért nem nagyon tud sört inni, ami azért szomorú, mert egyébként nagyon szereti a sört. Hát kitaláltam, hogy főzök gluténmenteset, hogy neki is jó legyen. Elkezdtem kísérletezni vele és néhány próbálkozás után már sikerült teljesen gluténmentes sört főzni. A barátom oda meg vissza volt érte, én pedig megláttam benne a lehetőséget.

Meséld el életed legjobb sörözését! Vagy legalábbis az egyik legjobbat 🙂

Nem tudnék kiemelni egyet. Ugyan a barátaimmal az egyik közös vonásunk, hogy mind nagyon szeretjük a sört, de a sörözésben szerintem a legjobb, hogy egy csomó hülyeséget beszélünk, és együtt röhögünk. Emellett nyilván maga az isteni nedű nagymértékű fogyasztása is nagyon kellemes tevékenység.

Vegyünk egy képzeletbeli sörrajongót, akinek a Gála a kedvenc söre. Hogy él? Mit csinál, hogy öltözködik? Mik a legfontosabb értékek az életében? És szerinted mi tenne titeket szimpatikussá egymásnak?

Hogy él? – Ahogy csak akar.

Mit csinál? – Amit csak akar.

Hogy öltözködik? – Bárhogy.

Mik a legfontosabb értékek? – Minden, ami szép és jó.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy mi az anarchiát támogatjuk, hanem hogy nincsenek se elvárásaink, se előítéleteink. Nem szánjuk a sörünket egy bizonyos osztálynak, vagy korosztálynak. Egyszerűen egy olyan sört szeretnénk, amit bárki, bárhol, bármikor ihat, csak mert éppen úgy tartja a kedve. Mi tenne szimpatikussá minket egymásnak egy Gála-vásárlóval? A nyitottság és optimizmus.

A kampányotokban megjelenik a jótékonykodás. Elsősorban kiknek szeretnél segíteni? Fontosnak érzed, hogy ez motiválja a Gála vásárlóit is?

Azoknak szeretnék segíteni, akik rászorulnak. Az én életemben is volt olyan időszak, amikor segítségre szorultam és kaptam valamilyen formában. Az akkori segítőimnek már nem biztos, hogy meg tudom hálálni, viszont megtehetem azt, hogy segítek azoknak, akik most rászorulnak. Igen, nagyon örülnék már annak is, ha legalább egy embert motiválni tudnék ezzel. Sokáig éltem külföldön és láttam, hogy a Nyugat-európaiak mennyivel szívesebben adományoznak, mint mi. Erre lehet azt mondani, hogy azért, mert ők megtehetik, de ez nem így van. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, havi 1-2 ezer forint egy alapítványnak, amelyiknek az ügye szimpatikus számunkra. Sok kicsi sokra megy.

De ennél sokkal egyszerűbben is lehet! Mind ismerünk olyan családokat, vagy nyugdíjasokat, vagy épp fiatal házasokat, akiknek hó végén össze kell húzni a nadrágszíjat. Nyugodtan adjuk nekik a gyerekünk kinőtt ruháit, vagy a régi mosógépünket, vagy vigyünk át egy kosár gyümölcsöt a kertből! Nagyon sok embernek ezek is hatalmas dolgok, másoknak pedig semmiség. Erőltessük meg magunkat egy kicsit.

Tegyük fel, hogy 5 sört végigkóstolhatunk, és ezek közt ott van a Gála is. Szerinted hogyan jellemeznénk a többivel szemben?

Egy Gálát én úgy jellemeznék, hogy ha egyet megittam belőle, akkor kívánok még vagy kettőt 🙂

Végül az „állásinterjús” kérdés: hol látod magad és a Gálát 5 év múlva? Mit szeretnél feltétlenül elérni vele?

Szeretnék egy saját főzdét és saját kocsmát. És olyan söröket szeretnék készíteni, amiért a vásárlóim visszajárnak.

Tag-ek: Gála sör

Elmúlt 18 éves?

A galamuvek.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk..

Nem