Mutasd a söröd, megmondom, ki vagy!

Mutasd a söröd, megmondom, ki vagy!

Figyelem, az alábbi írás nyomokban elfogultságot, fantáziálgatást és iróniát tartalmaz!

A sör letaszítja a bort a dobogóról a prémium italok piacán? Könnyen előfordulhat, ráadásul nem is olyan soká. Bár tudjuk, hogy a sörfogyasztásnak mindmáig a legfőbb motorja a hőség, egyre többen választanak prémium kategóriás, drágább és minőségibb verziót, pusztán azért, hogy kóstoljanak
valami finomat. Ezt a trendet szépen mutatja, hogy futótűzként terjednek a limitált kiadású verziók, sorra megjelenő multik almárkái, kézműves söröket áruló kocsmák, a gourmet fogyasztók pedig előszeretettel ismerkednek ezekkel az „exkluzív” csodákkal.

Ehhez mérten egyre jobban tagolódnak a sörfogyasztási szokások is. Mi a Gálánál öt csoportot különítettünk el:

 1. Pödört Bajszú Pista
  Pista a megszokások híve. Nagyapjától megtanulta, melyik sört issza tisztes férfiember, el is várja, hogy neje csak azt vásárolja. Pontos elképzelése van arról, mennyibe kerülhet a sör, többet nem költene rá, de alá sem adja, mert a minőség fontos. A sör íze számára olyan, mint az apja dicsérete: mindig kicsit kesernyés, de jóleső. A fiát gondosan tanítja, mit igyon majd ha felnő, feleségére rossz szemmel néz, ha csak beleszagol az italba. Lányát szorgosan okítja, hogy milyen ételt szolgáljon fel a sör mellé. A legszebb pillanat számára az, amikor a hab megmarad a bajszán, amit egy laza karmozdulattal letörölhet!
 2. Tsakoltshón Tihamér
  Tihamér nem ma jött le a falvédőről, pontosan tudja, hogy mindig van valahol akció, amit meg lehet találni, mindig van még olcsóbb sör. Legyen fanyar, keserű vagy savanyú, rögvest édessé válik, ha máskülönben csak több pénzért lehetne hozzájutni! Tihamér rendkívül büszke, ha neje bő lével főzi a húslevest, és spórol a rántott csirkén, és sosem rest elmagyarázni a gyerekeinek, hogy milyen felesleges fényűzés a Barbie és a távirányítós autó. Ha Pödört Bajszú Pistával beülnek a kocsmába, mindig rosszallóan cicceg, amikor Pista újfent ugyanazt rendeli, mint mindig, pedig lett volna olcsóbb a választékban. Legszebb pillanat számára az, amikor a visszavitt üveget újabb kör italzsákmányra szánhatja!
 3. Nekemezjár Nándor
  Nándor kifinomult, tudatos, művelt, ízlelőfenomén. Az illatból, a habzásból, az ital színéből, a buborékok mennyiségéből meg tudja mondani, ki gyártotta, mikor palackozta, és hogy miért nem elég jó az adott nedű. Előszeretettel kóstol új söröket, és osztja meg széles körben az egyébként kevéssé figyelmes hallgatóságával nemtetszését, idézi fel a belga kirándulását, amikor csak miatta bukkant fel a főzde tulajdonosa, hogy bebizonyítsa, nem ihatatlan lőre a díjnyertes söre. Felesége rejtélyes okból sosem ér rá este, amikor sörözni támad kedve, macskája, Columbanus (ki nevét a sörfőzők védőszentje után kapta) viszont tudja, ilyenkor órákig számíthat jóleső nyakvakarásra. Nándor legszebb pillanata, amikor az új sör első kortya alapján elrendezgeti fejében a mondatokat, felépíti értékelőbeszédét.
 4. Instaszökevény Iván
  Iván bolondul a szépségért, főleg a szép sörcímkékért. Naphosszat tépelődik rajta, hogy a frissen vásárolt sört hol és hogyan fotózza be, milyen filtert használjon. Barátnője tudja, hogy ha hirtelen eltűnik kedvenc könyve vagy törülközője, akkor Iván kellékportyájának esett áldozatul. Legkedvesebb színe a lila és a narancs, mert ezek tipikusan nem olyanok, mint a nagy főzdék színei. Testévre évek óta hecceli ezért a hobbijáért, de ő eltántoríthatatlan, szentül hiszi, hogy hamarosan felfedezi egy újonnan induló sörmárka, és nagykövetének választja a színvonalas kontenteket meglátva. Számára a legszebb pillanat az, amikor a kitett képet a betagelt márka belájkolja és megosztja!
 5. Gála Gergő
  Gergő igazából rendben van, a kezében a sör csak az i-re feltett pont. Gergő kísérletező alkat, ugyanakkor magabiztos a saját ízlését illetően, és tudja is, mikor mit kíván. Sört akkor iszik, ha jól érzi magát, jó a társaság, egy jó beszélgetésben vesz részt, vagy ha fel szeretné vidítani azt, aki fontos számára. Gergő barátnője tudja, hogy mi a kedvence, és mindig hoz neki a rituális közös sorozatozáshoz. A nagymamája is tart magánál pár üveggel, hogy amikor Gergő meglátogatja, tudjanak mivel koccintani – ez az ő közös titkuk! Gergőnek nincs legszebb pillanata, csak szép pillanatok, amikből nem tud eleget gyűjteni.

 

Ha közéjük tartozol, rád emeljük a poharunk, kedves olvasónk!

Tag-ek: Gála sör

Elmúlt 18 éves?

A galamuvek.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk..

Nem